Wat is The Living Museum Netherlands?

The Living Museum NL is het eerste Outsider Art Program in Nederland dat toebehoort aan de mensen die de kunst maken. Dát zijn de rechtmatige eigenaren van de oude gestichtsgebouwen in lommerrijke omgevingen. We gaan ze die gebouwen teruggeven. In het kader van herstel.

In Bennebroek runnen sinds 1 november 2015 45 kunstenaars met- en zonder psychiatrische achtergrond hun eigen Living Museum, onder de bezielende coaching van Rokus Loopik. Hij houdt zich vooral bezig met ‘the Big Picture’ en hakt zo af en toe ingewikkelde knopen door.

Wij doen dit allemaal op vrijwillige basis, ook de man van ‘the Big Picture’.

Wij hebben het gebouw in bruikleen gekregen van GGZinGeest. We betalen geen huur en geen energiekosten. Wat doen we er voor terug? We ontsluiten het terrein van GGZinGeest voor de buitenwereld. En dat gaat geweldig.

Ons Museum wordt wekelijks bezocht door groepen. Ze komen er vergaderen, boekpresentaties doen, hun verjaardagen vieren, Leadership Trainingen geven, teveel om op te noemen. En daarvoor doneren ze altijd geld en diensten aan the Living Museum. Het is een win-win-situatie voor iedereen.

Eindhoven is in de laatste week van maart 2017 ook begonnen met hun Living Museum. Ron Vogels is daar directeur geworden. Hij leeft zijn droom. Ooit was hij dakloos. De stad Tilburg en Rob en Tamara Haen zijn ook op zoek naar een gebouw. Dat gaat ook in 2019 gebeuren. 

In de maand maart 2019 gaan we ook een Living Museum in Amsterdam openen. Op het NDSM-terrein. In Noorwegen gaan drie gemeenten een Living Museum beginnen. In Zagreb en Toulon zijn er vergaande plannen.

The Living Museum is booming! Het spreekt iedereen geweldig aan.

New York

The Living Museum in Queens, New York, is een vast onderdeel van mijn studiereizen naar Amerika. Elke deelnemer die daar naar binnen stapt, komt met een grote glimlach om de mond weer naar buiten. Mensen worden er gelukkig van en je wilt niet meer weg. Janos Martin en zijn artiesten hebben er een vrijplaats gecreëerd waar mensen, of die nou op het terrein van de psychiatrische kliniek Creedmoor wonen of er buiten, elke dag oogverblindende kunst kunnen maken.

Atelier

Een atelier, een safe haven, een asylum dat toebehoort aan de mensen die er wonen. Een plek waar je volledig jezelf kunt zijn en niet veroordeeld wordt. Een plek waar je al je talenten aan de wereld kunt laten zien.

Foto’s van The Living Museum, Queens, NY

Janos Martin, oprichter van The Living Museum NY
Janos Martin, oprichter van The Living Museum NY

 

 outsider art voor herstel

Een bureau

Issa Ibrahim in The Living Museum NY

 Superman en het Laatste Avondmaal van Issa Ibrahim

the living museum, new york, draadfiguren

Draadfiguren van John Tursi